Avantajele sistemului de invelitoare cu TIGLA METALICA

Pasi par destul de simpli la prima vedere privind achizitionarea tablei pentru acoperis: cumparatorul (beneficiarul) trebuie informat corect cu privire la calitatea produselor, a serviciilor si la toate aspectele privind variantele de invelitoare.

Stim foarte bine ca exista produse si calitati diferite, firesc si pretul acestora difera ca si garantia la coroziune si decolorare, otelul pentru Europa de Est este cam la fel, doar ca se transforma si ambutiseaza in forma tiglei metalice la diferite fabrici de profil, insa grosimea e aceeasi.

Pentru a avea un acoperis de invidiat, elegant si durabil, trebuie repectate cateva reguli de baza:

  1. Planul sarpantei sa se preteze unei astfel de invelitoare si ne referim la panta care obigatoriu sa fie peste 14 grade;
  2. Capriori sa aiba dimensiunile cf. Plan;
  3. Lemnul stim foarte bine ca este un bun izolator termic, usor de prelucrat, si biodegradabil, insa are si mici dezavantaje: este combustibil si foarte sensibil la atacul mucegaiului,cariilor,ciupercilor si insectelor, fapt pentru care recomandam tratarea si ignifugarea lui cu solutii optime.
  4. Daca structura acoperisului se face pe confectie metalica lucru destul de practic si foarte eficient trebuie respectate toate normele tehnologice de montare si prinderile recomandate de arhitect.

O mare atentie trebuie avuta si la achizitia scandurilor pe care se face prinderea foilor de tigla metalica, ea tretuie sa fie dreapta, fara noduri, uscata, tratata cu dimensiunea de 2,5/5 cm la 3 sau 4 m, de preferat ca rigla sa fie prinsa in holsuruburi nu in cuie.
Mai stim ca sistemul de tigla metalica cantareste doar 5 Kg /MP vs tigla ceramica undeva la 25Kg/MP, deci trebuie avut in vedere ca si capriorii sa aiba cel putin 10/10 cm.

20150813_182239

Tigla metalica Wetterbest

Necesarul de materiale poate si facut de beneficiar dar si de prestator in baza unei schite, plan de sarpanta sau masuratorilor facute in santier, optimizarea devizului trebui facut cat mai eficient pentru a nu avea costuri inutile (si ne referim cu precadere la imbinarea panourilor in asa fel incat sa avem pierderi minime).

Taierea tiglei metalice se va face cu foarfeca manuala sau electrica Nibbler si in locurile taiate se va folosi vopsea de retus, sub nici o forma cu flex (Polizor unghiular) sau altceva de genul pentru a nu afecta zinc- ul,vopseaua sau grund-ul de protectie.

Durata medie de viata este de 50 ani in functie de produsul ales.

Membrana anticondens are un rol foarte important in preluarea condensului care se produce sub tigla metalica, producatorii venind cu dimensiuni variante de grosime si densitate fapt pe care nici noi nu recomandam o membrana mai subtire de 115g.mp. O mare atentie trebuie avuta si la numarul de suruburi ele sunt recomandate in numar de 10 buc/mp.

Numarul coborarilor (burlanelor) sa fie bine compartimentate si suficiente pentru a prelua la un sistem de drenaj 125/88 nu mai mult de 35 mp din suprafata acoperisului. Carligul de jgheab are si el un rol foarte important in acest sistem si trebuie montat in dreptul fiecarui caprior de streasina sau media este pe axa de 0.70 cm.

Accesoriile si elementele de etanseizare au un rol bine definit in acest sistem:

Pazia de margine sau de fronton o recomandam sa fie atipica si suficient de lata pentru a va acoperi si proteja capriorul sau pazia de lemn, dupa caz, pentru a nu necesita revopsire.
Un alt produs recomandat ar fi PARAZAPADA sau OPRITORUL de ZAPADA, avand rolul de a va proteja sistemul pluvial si zonele pietonale care pot fi afectate de caderea de zapada sau gheata.

Tot pentru protejarea acoperisului mai recomandam sistemul de degivrare pentru acoperis al avand un rol important mai ales in zonele montane sau intens circulate.
Nu in ultimul rand am lasat montajul fiind foarte important – El trebuie obigatoriu facut cu o firma acreditata, sau aceiasi care va vinde sistemul sa va asigurati ca se intocmeste un contract cu date, termene de executie si valori clare, pentru a nu naste suspiciuni ca va puteti acoperi casa intr o alta data decat cea dorita de Dvs.
Tot firma prestatoare mai trebuie sa  emita certificat de garantie si factura fiscala pentru lucrarea de invelitoare.